"Rapportskrivning" | Innehållsförteckning | Luleå tekniska universitet | Luleå universitetsbibliotek


3. Resultat

Försöket utfördes med en kopp espresso av av normal styrka och begynnelsetemperatur enligt ovan.
Resultatet visas i diagram 1.

Diagram 1. Uppmätta data på dimensionlös form. Den streckade linjen markerar asymptoten

I diagram 1 ser vi att kurvan går mot 1 för stora , dvs. stora tider. Kurvan ser dessutom ut som en exponentialfunktion med negativ exponent. Vi antar alltså att kurvan kan beskrivas av funktionen

där och är okända, dimensionslösa konstanter. Då , alltså , ser vi ur diagrammet att . Detta innebär att i sambandet (4) ovan. Vidare ser också att då t = 0, dvs. , så är . Detta innebär att i (4).
Funktionen som beskriver espressons kallnande kan alltså vara

där ges av ovan.
För att kontrollera om sambandet är korrekt lineariseras (5). Då fås

Vänsterledet i ekvation (6) plottas mot högerledet i samma ekvation, se diagram 2.

Diagram 2. Den lineariserade ekvationen (6)

Vi ser ur diagram 2 att resulatet faller på en rät linje, streckad i diagram 2. Detta stämmer överens med ekvation (6) och sambandet (5) är alltså korrekt. Det kan noteras att den avvikande mätpunkten troligen härrör från ett mätfel.


Föregående sida Nästa sida