|
Efter bryggning placerades espresson omedelbart i ett rum med bestämd
temperatur och en fiberoptisk temperatursond sänktes ned i espresson.
Temperatursonden var kopplad till en dator som kontinuerligt registrerade
avsvalningsförloppet. Rumstemperaturen hölls, under espressons
kallnande, konstant vid +22C°.
Espressons kallnande kan tänkas bero på den mängd
värmeenergi som skall transporteras från espresson till omgivningen.
Mängden värmeenergi som finns i espresson beror av espressons massa,
m, dess temperatur, |
För att förenkla det experimentella arbetet bildas dimensionslösa
grupper , , och ett dimensionslöst samband
mellan . I tabellen finns 4 olika dimensioner
och 8 ingående variabler, alltså kan
bildas. Den så kallade strykmetoden
har använts, se Kjellmert et al [3] för en närmare
beskrivning av metoden. Dimensionsanalysen ger följande dimensionslösa
samband
där de dimensionslösa grupperna är
|
är en okänd funktion. I
försöket hålls omgivningens temperatur konstant. Detta
medför att både och
är konstanta. Sambandet ovan kan då
förenklas till
|
Genom att mäta temperatur som funktion av tid kan funktionen
bestämmas.