Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1999/2000


Samhällsbyggnadsteknik

SBL105 Tillämpad geofysik för V 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Geofysik

NIVÅ/DJUP
A G

PROGRAM/TIDSPERIOD
S3,S4,V3,V4 V4 V4 / Lp I

SPRÅK: Engelska/Svenska

EXAMINATOR
H Thunehed Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1996-03-18 att gälla från H96.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Geologi SBL001 eller SBL020.

MÅL
Kursen avser att ge de studerande en kort introduktion i fasta jordens fysik samt en grundläggande kännedom om de geofysiska förundersökningsmetoder som används vid planläggning och projektering av byggnader, vägar, tunnlar, hamnar mm.

INNEHÅLL
Seismologi-seismik-akustisk profilering: De olika typerna av seismiska vågor. Reflektion och refraktion. Jordens inre struktur. Tolkning av refraktionsseismiska data. Ingenjörsgeologiska tillämpningar av refraktions- och reflektionsseismik. Sambandet mellan elastiska materialparametrar och P- och S-våghastigheter. Mellanhålsmätningar.
Jordens magnetfält-magnetometri: Jordens magnetfält. Bergarters och lösa jordarters magnetiska egenskaper. Mätmetodik och framställning av mätresultat. Ingenjörsgeologiska tillämpningar t ex beräkning av jorddjup och detektering av krosszoner.
Jordens gravitation-gravimetri: Jordens tyngdkraftsfält. Bergarters och jordarters densitet.
Elektriska och elektromagnetiska metoder: Elektrisk ledningsförmåga hos jordar och bergarter. Elektriska metoder med naturliga och artificiella strömmar. Elektrisk sondering och kartering. Exempel från tunnelbyggen, vattenresursplanering, spårning av föroreningar i grundvatten. Elektromagnetiska fält. Inträngningsförmåga. Olika elektromagnetiska metoder. Exempel på ingenjörsgeologiska tillämpningar. Dielektricitets-konstant hos jord och bergarter. Markradar och borrhålsradar.
Borrhålsmetoder: Elektriska, susceptibilitet, sonic, densitet, neutron och gamma. Exempel från loggning i urberg och sediment.

UNDERVISNING
Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner, laborationer och fältövningar. Deltagande i laborationer och fältövningar är obligatoriskt. Lektionerna ägnas åt genomgång av grundläggande teori samt tillämpning på konkret geofysiskt material. Laborationerna ägnas åt dels genomgång av ett antal geofysiska laboratorie- och fältinstrument, dels utförande av modellmätningar med åtföljande bearbetning och tolkning.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg anordnas efter läsperioden och omfattar såväl redogörelse för kursens teoretiska delar som problemlösning. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Regler för tentamen".
KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV
Tentamen 3.0poäng
Laboration 1.0poäng

LITTERATUR
Kompendium i tillämpad geofysik. LTU.


Kontaktperson:

Gäller för läsåret 1999/2000.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1999-12-15