"Rapportskrivning" | Innehållsförteckning | Luleå tekniska universitet | Luleå universitetsbibliotek


Att skriva

Att skriva är ett hantverk som vilket annat. Förmågan att skriva är inte medfödd utan det är massor av övning och arbete som är vägen till ett bra resultat.
Var och vad man använder när man skriver är högst personligt. Somliga tycker att det går bra att sätta sig vid en dator och direkt börja skriva. Några vill hellre tänka igenom rapporten och skriva ned stolpar på papper innan de sätter sig vid datorn och vissa trivs bäst med att skriva hela rapporten för hand. För att hitta sitt arbetssätt måste man prova sig fram till det som känns bäst. Hur man nu än gör så har det stora fördelar att, kanske till sist, skriva sin text på en dator med ett ordbehandlingsprogram.
Är texten väl inskriven med ett ordbehandlingsprogram kan man dra nytta av att all text är lätt att ändra. Man kan utan problem ändra meningar, flytta om textdelar, sätta rubriker, foga in bilder och matematiska formler. De flesta ordbehandlingsprogrammen klarar dessutom av att ge textmassan jämna höger- och vänstermarginaler, rätta stavfel samt typsätta rubriker och fotnoter.
Med ordbehandlingsprogrammen följer en stor frihet för författaren att grafiskt utforma sin rapport samt välja teckensnitt för text och rubriker. För att underlätta för läsaren bör författaren hålla sig till vissa regler. De viktigaste ges i kap. 1.1. Det finns en mängd litteratur i ämnet och för en fullständig genomgång av typografi kan du läsa t.ex. Hallberg (1969) eller Hellmark (1991). Vill du veta mer om layout kan du exempelvis läsa Bohman och Hallberg (1993), Frenckner och Romberger (1993) samt Miles (1987).
Förutom regler om typografi och layout så finns det även regler för avstavning, kommatering med mera. Vill du veta mer om detta så läs gärna Dagens Nyheters skrivregler eller Svenska Språknämndens Svenska Skrivregler. Att stava rätt är inte lätt och vid sådana problem är nog Svenska Akademiens ordlista det bästa hjälpmedlet.


Till innehållsförteckningen Nästa kapitel