Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 01/02


Systemteknik

SME070 Elektroteknik 5.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Elektroteknik

NIVÅ/DJUP
B G

PROGRAM/TIDSPERIOD
Gr 4-9 / 3 - 4

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Lewi Lindqvist Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för systemteknik 1999-02-18 att gälla från HT99

FÖRKUNSKAPSKRAV
MTF303 Energi och ellära och MAM083 Tal, talbegrepp och analys eller motsvarande.

SYFTE/MÅL
Efter genomförd kurs skall kursdeltagaren ha en överblick över problem, metoder och komponenter inom områdena, elektroniska signalbehandlande mätsystem och vanligt förekommande elektriska trefas utrustningar. Efter avslutad kurs skall deltagaren kunna använda enklare utrustning och mätinstrument inom dessa områden samt kunna lösa ett tillämpat problem inom området mätning av elektriska och icke elektriska storheter. I kursen ges en orientering i elektriska säkerhetsföreskrifter.

INNEHÅLL
Analys av analoga kretsar (30%): Kirchhoffs lagar. Ström- spänningsrelationer för ström- och spänningskällor. Likspänningsmatade och växelspänningsmatade kretsar samt något om transientanalys. Ideala operationsförstärkaren. Trefassystemet. Effekt, energi och exempel på olika typer av trefasbelastningar. Elektriska säkerhetsföreskrifter.

Mätning av icke elektriska storheter (50%): Givare för icke elektriska storheter som temperatur, flöden, nivåer, ledningsförmåga och jonisering.

Mätteknik (20%): Likspännings- och växelspänningsbryggor. Balans- och obalansmätningar. Känslighet. Mätdatainsamling med datorer och antivikningsfilter.

Av den lärarledda tiden ägnas ca 20% av tiden åt lektioner och 80% av tiden åt laborativt arbete.



UNDERVISNING
I början av läsperiod 3 inleds undervisningen med att deltagaren inhämtar teori i kretsanalys och lär sig att handha universalinstrument, oscilloskop, signalgeneratorer och att laborera med enklare elektronisk utrustning och komponenter. Undervisningen är då huvudsakligen lärarledd under detta skede.

Under resterande del av kurstiden är undervisningen problembaserad. Undervisningen sker då till stora delar i små grupper om 2 - 4 deltagare. Gruppen genomför ett grupparbete, löser ett tillämpat problem, som är olika för varje grupp. Exempel på en tillämpning kan vara att utveckla laborationer som kan användas i den egna undervisningen. Deltagarna har i detta kursskede tillgång till en laborationslokal som är tillgänglig under annan tid än den schemalagda tiden. Stor vikt läggs på att deltagarna skall kunna redovisa resultatet av grupparbetet skriftligt och muntligt för de övriga kursdeltagarna.

EXAMINATION
Examinationen av den inledande teorin sker fortlöpande under kursen då deltagaren löser problem som lämnas in för granskning. Examinationen av grupparbetet sker genom att lämna in en skriftlig rapport och att muntligt redovisa rapporten. Differentierade betyg.
KURSENS BETYGSKALA: U, G, VG

MOMENT/PROV

Examination 5.0poäng

LITTERATUR
Principles and Applications of Electrical Engineering, Giorgio Rizzoni.

ÖVRIGT
Denna kurs kan ej ingå i examen tillsammans med någon av kurserna SME020, SME030, SME034 och SME055.
Under kursen tillhandahålls diverse kurslitteratur som behövs för att kunna utföra grupparbetet.

Kontaktperson: Lewi Lindqvist

Ytterligare kursinformation:
http://www.eislab.sm.luth.se/Education/

Gäller för läsåret 01/02.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 2001-12-17