ÄMNE (enl SCB)
Miljöteknik
NIVÅ/DJUP
D M
PROGRAM/TIDSPERIOD
S + val S / Lp I
SPRÅK: Engelska/Svenska
EXAMINATOR
A Lagerkvist Univ lekt
FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 2000-02-02 att gälla från H00.
FÖRKUNSKAPSKRAV
SBA001 (Avfallsteknik)
SYFTE/MÅL
Kursens syfte är att ge en grundläggande förståelse för upplags funktion och förmedla de praktiska färdigheter som krävs för vidare arbete och förkovran inom området. Viktiga delmoment är:
* avfallskarakterisering; behandlingsmöjligheter och risker
* etablering av upplag; lokalisering
* upplagsteknik; utformning och drift av upplag
* omvandlingsprocesser i upplag
* upplagsbiologi
* emissionkontroll; enhetsprocesser för lakvatten- och gashantering
* aktiviteter efter avslutande
Inom ovan uppräknade kunskapsområden skall kursen ge operativa färdigheter, t ex för dimensionering av gasutvinningssystem.
INNEHÅLL
Introduktion
Upplagets roll och funktion i avfallshanteringssystemet. Avfallsbehandling och upplagsstrategier.
Avfallskarakterisering
Fysiska, kemiska och biologiska egenskaper hos olika avfallstyper. Mekaniska egenskaper som påverkar uppläggningstekniken. Nedbrytbarhet och föroreningspotential. Riskbedömning. Utvärdering och presentation av data.
Etablering av upplag
Faktorer som påverkar etablering av nya upplag. Svensk lagstiftning. Lokalisering av nya deponeringsområden. Geologiska och hydrologiska aspekter.
Upplagsteknik och -drift
Olika funktioner hos upplag och olika typer av upplag. Uppbyggnad av upplag (t ex bottenbarriär, sluttäckning), drift av upplag och upplags avslutande. Besök på avfallsupplag där upplags olika delkomponenter kan studeras.
Upplagsbiologi
Omvandling av avfall i upplag genom mikrobiologiska processer och samspelet mellan upplagsmiljö och nedbrytning. Uppkomst av deponigas och lakvatten. Metanoxidation. Floras och faunas funktion på upplag och hur dem påverkas av upplagets emissioner.
Deponigas
Deponigasens uppkomst och sammansättning. Utvinning, behandling och nyttiggörande.
Lakvattenkvalitet och -behandling
Sammansättning av lakvatten från upplag och hur denna påverkas av olika faktorer, t ex avfallssammansättning, upplagsmiljö, upplagsteknik och tid. Lakvattenhantering i kort och långsiktigt perspektiv. Olika metoder att behandla lakvatten.
Aktiviteter efter avslutande
Kontroll och omhändertagande av emissioner efter upplags aktiva fas. Svensk lagstiftning. Organiska och oorganiska föroreningars spridning i mark. Markens filter- och barriäregenskaper och hur olika faktorer påverkar dessa egenskaper, exempelvis markens sammansättning.
UNDERVISNING
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, seminarier, studiebesök och laborationer. Den förbereds med hjälp av en inledande uppgift.
Laborationer
Laborationerna behandlar avfallskarakterisering, lakvattenbehandling, gasbildning och -behandling. Redovisning sker både muntligt och skriftligt.
EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg. För att erhålla godkänt betyg krävs godkända laborationer, godkänt svar på den inledande uppgiften och deltagande på studiebesöket.
KURSENS BETYGSKALA: 3 4 5
MOMENT/PROV