|
|
|
|
ISI197 Kvalitetsteknik med statistik 5.0 poäng | |
ÄMNE (enl SCB) Kvalitetsteknik NIVÅ/DJUP B G PROGRAM/TIDSPERIOD Di2, Ei2 / LPIV SPRÅK: Svenska EXAMINATOR Anna-Karin Westman Univ lekt FASTSTÄLLD Kursplanen är fastställd av institutionen i Skellefteå 2000-02-17 att gälla från H00. FÖRKUNSKAPSKRAV Tillämpad matematik, ISI066 SYFTE/MÅL Kursens mål är att studenten efter avslutad kurs skall ha kunskap om: - hur ett aktivt systematiskt och förebyggande kvalitetsarbete bör bedrivas i företag och organisationer - moderna värderingar, tekniker och metoder i det ständiga arbetet för bätre kvalitet - grundläggande begrepp inom sannolikhetslära och statistisk inferens - hur några viktiga statistiska metoder för bearbetning och analys av statistiska material tillämpas INNEHÅLL Kursen behandlar kvalitetsbegrepp, kvalitetsstrategier samt kvalitetsteknikens utveckling. utvecklingskvalitet omfattar bl a kundcentrerad planering, tillförlitlighet, försöksplanering och robust konstruktion. Produktionskvalitet omfattar bl a processtyrning. Ledarskap för kvalitet omfattar bl a kvalitetssystem som ISO 9000/14000, olika kvalitetsutmärkelser samt ledarskap. Vidare studeras tjänstekvalitet, kundtillfredsställelse samt förbättringsprogram. Kursen behandlar även beskrivande statistik, EDA, sannolikhetsbegreppet, stokastiska variabler, läges- och spridningsmått, några vanliga fördelningar, Centrala Gränsvärdessatsen och andra approximationer. Inom Inferensområdet behandlas punkt- och intervallskattningar. UNDERVISNING Undervisningen består av lektioner och laborationer. Andra uppgifter som ska lösas individuellt eller i grupp kan också förekomma
| |
Laborationer | 1.0poäng |
Tentamen | 4.0poäng |
LITTERATUR Bergman B/Klefsjö B: Kvalitet från behov till användning. Studentlitteratur, 1995. Övrig litteratur meddelas före kursstart.
|
Kontaktperson: Anna-Karin.Westman |
Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English |
LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399 |