|
|
|
|
ARG002 Funktion och form 4.0 poäng | |
ÄMNE (enl SCB) Industridesign NIVÅ/DJUP B G PROGRAM/TIDSPERIOD R åk 5 / Lp II SPRÅK: Engelska/Svenska EXAMINATOR Dennis Pettersson Prof FASTSTÄLLD Kursplanen är fastställd av Inst för arbetsvetenskap1999-02-11. FÖRKUNSKAPSKRAV Grundläggande behörighet. SYFTE/MÅL Kursen avser att ge en orientering om industriell design samt kunskaper för produktutformning med hänsyn till funktion och form. INNEHÅLL Introduktion och designhistoria. Föreläsning om designens uppkomst och relationerna till andra produktutvecklare, en historik samt en diskussion. Ett svep genom industrins teknikhistoria med exempel på typiska eller banbrytande produkter, samt ett speciellt studium av modern svensk designhistoria. Produktutveckling. Något om företaget, olika ansvarsområden och funktioner i ett tillverkande och säljande företag. Produktframtagningsprocessen. Att göra studenterna bekanta med de teorier och modeller som finns på "produktframtagningsprocesser", att visa arbetssteg och faser i utvecklingsarbetet. Designmetodik. Kreativitet -Relevanta faktorer, kreativa hinder, skaparförmågans beståndsdelar och olika stadier i skapandet. Kreativa arbetssätt, Systematisk problemlösning, problembehandling, begrepp och arbetssteg. Formgivning . Formgivningens mål. Formgivningselementen, färg och form. Formlära. Produkt- och företagsprofilering. Design management. Momentet tar upp den aktuella diskussionen om designfunktionen i företaget.
| |
Laborationer | 1.0poäng |
Tentamen - funktion och form | 3.0poäng |
LITTERATUR Kompendium i Funktion och form, LTU 1999. Rune Monö, Product understanding. Liber1997. Lasse Brunnström, Svensk Industridesign, en 1900-talshistoria. Norstedts 1997, som låneexemplar. Gundersen, Kjernsmo, Reinhardtsen, Färglärarens grunder, Proteam förlag, ISBN 91-7213-000-8
Senast reviderad litteratur:
2001-05-17
|
|
Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English |
LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399 |