Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 01/02


Arbetsvetenskap

ARA017 Industriplanering 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Arbetsvetenskap

NIVÅ/DJUP
C K

PROGRAM/TIDSPERIOD
R5, I / Lp I

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Bo Johansson Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Inst för arbetsvetenskap 2001-02-21 från HT 2001.

FÖRKUNSKAPSKRAV
ARA001 Produktions- och arbetsorganisation, ARA011 Arbetsplatsutformning eller motsvarande kurser.

SYFTE/MÅL
Industriplanering är den process genom vilken alla delkunskaper som behöver användas för att utforma och anordna industriella produktionssystem integreras till en helhet. Helheten kan sägas bestå av de tre huvudområdena Teknik - inklusive produktionsteknik och anläggningar, Organisation - inklusive ekonomi samt Mänskligt arbete.
Kursens mål är att ge studenten:
- fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper inom ämnet industriplanering,
- arbetsmetoder tillämpbara vid förändrings- eller nyetableringsprojekt inom industrin,
- övning i att under verklighetsanpassade former ge förslag till förändringar och utformning av industriella verksamheter,
- övning i att under verklighetsanpassade former driva och genomföra ett projekt samt att arbeta i en projektgrupp övning i att beakta olika mänskliga förutsättningar vid utformande av industriella verksamheter.



INNEHÅLL
Kursen innehåller en teoretisk del och en praktisk tillämpningsdel. Parallellt med den teoretiska delen genomförs praktiska projekt i form av grupparbeten. Den teoretiska delen som också ligger till grund för den praktiska tillämpningsdelen innehåller följande huvudmoment.
- Introduktion, historik. Definition av ämnet industriplanering, kopplingar till grundläggande ämnen. Industriplanering och industribyggande i ett historiskt perspektiv, i dagsläget och i framtiden. Översikt över utvecklingstendenser och deras konsekvenser för industriplanering.
- Planering, projektering och genomförande. Strategisk fysisk planering och företagsutveckling. Olika skeden i ett industriprojekt från initiering/idé till idrifttagning och brukande. Samspel mellan företagets planeringsprocess och samhällsplaneringen. Aktiviteter och dokument i olika skeden. Tids- och resursplanering. Projektorganisation, parter och aktörer. Lagar, regler och avtal.
- Inventering/kartläggning och analys. Metoder för att kartlägga befintliga förhållanden vad gäller produktionssystem, arbetsorganisation, arbetsmiljö och lokaler. Analys av problem och kvaliteter.
- Programarbete med kravspecifikationer. Utveckling av kravspecifikationer och program för produktion, arbetsorganisation/arbetsmiljö och lokaler. SLP-metoden för layout- och lokalplanering steg 1, PK-analys, kravschema, närhetsvärdering och blocklayout. Metoder för att integrera frågor kring arbetsorganisation och arbetsmiljö i layoutarbetet.
- Utveckling och redovisning av lösningsförslag. Systematisk layout- och lokalplanering (SLP-metoden) steg 2 med framtagande och utvärdering av alternativa layoutförslag, val av huvudalternativ, metoder för manuell skissning och redovisning av förslag med hjälp av layouter/planer och sektioner/tvärsnitt. 3D-redovisning med hjälp av modeller, CAD,
simuleringsteknik etc.
- Strategisk fysisk planering av industrianläggningar. Metoder för strategisk översyn av industrianläggningar med hjälp av dispositionsplaner. Framtidsvisioner för utveckling av anläggningar samt strategier för att koordinera kort- och långsiktiga förändringar vid utökad, oförändrad eller minskande produktion. Olika planeringsfall, t ex ombyggnad och nybyggnad. Metodik för lokaliseringsanalys och val mellan olika tomtalternativ. Trafik-, försörjnings- och miljöfrågor.
- Utformning och förnyelse av arbetsområden. Kommunala näringslivsstrategier och samhällsplanering för arbetsplatser. Utveckling och profilering av olika typer av arbetsområden i en kommun. Integration mellan arbetsplatser, bostäder och service. Nyplanering av arbetsområden och förnyelse av befintliga områden.


UNDERVISNING
Föreläsningar och lektioner ägnas åt teoretiska avsnitt som illustreras med praktiska problemställningar i olika planeringssituationer. I den praktiska tillämpningsdelen ägnar sig studenterna åt att genomföra en förstudie inom området industriplanering. Här skall kunskaper från tidigare kurser tillsammans med de kunskaper som inhämtas i denna kurs tillämpas praktiskt i ett projektarbete


EXAMINATION
För att erhålla godkänt slutbetyg på kursen krävs godkänd skriftlig teoriredovisning samt att projektarbete, skriftlig dokumentation och presentation av projektresultatet utförts på ett godkänt sätt. Obligatorisk närvaro gäller vid studiebesök samt del- och slutredovisningar av
projektarbetet. Kursen ges med differentierade betyg.



KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Teori- och projektarbete 4.0poäng

LITTERATUR
Ranhagen, U (1995) Att arbeta i projekt- om planering och projektering av större förändringar, moderna verktyg och metoder, ASN 1995.
Kompendium i industriplanering, Arbetsvetenskap 2001.

Övrig litteratur meddelas vid kursstart.

Senast reviderad litteratur: 2001-02-08

Gäller för läsåret 01/02.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 2001-12-17