Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1999/2000


Ind ekonomi och samhällsvetenskap

IEK054 Tillförlitlighet och underhåll I 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Kvalitetsteknik

NIVÅ/DJUP
B G

PROGRAM/TIDSPERIOD
E, I, M, V, K / Lp 3

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Ulf Westerberg Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd 19 februari 1999 att gälla från höstterminen 1999.

FÖRKUNSKAPSKRAV
IEK 020 Matematisk statistik eller motsvarande kunskaper.

MÅL
Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om begrepp, arbetssätt och strategier inom området tillförlitlighet och underhåll.

INNEHÅLL
Introduktion (15 %): Behovet av underhåll, kostnad för bristande underhåll för företag och samhälle, introduktion och definition av tillförlitlighet, driftsäkerhet och underhåll. Betydelse av underhåll för miljö, säkerhet, prestanda, produktion, kvalitet och kostnader. Direkta och indirekta kostnader och påverkande faktorer samt hur kostnaderna kan spåras.

Feldefinitioner (10%): Olika typer av fel och felbegrepp efter händelseförlopp, funktionspåföljd och tidsperiod samt deras koppling till olika faktorer såsom konstruktion, operatör och miljö. Vikten av att beakta tillförlitlighet och underhåll vid konstruktion.

Tillförlitlighetstekniska grundbegrepp och metoder (20%): Grundbegrepp inom tillförlitlighets- och driftsäkerhetstekniken. Faktorer som påverkar driftsäkerheten såsom funktionssäkerhet, underhållssäkerhet och underhållsmäsighet samt olika mått på dessa faktorer. Olika grafiska och analytiska metoder och modeller för analys av tider till fel för reparerbara och icke-reparerbara enheter. Exponential- och Weibullfördelning samt modellanpassning till dessa fördelningar. Trend och beroende. Kopplingen mellan tillförlitlighet samt mänskligt felhandlande och programvarutillförlitlighet.

Underhållsstrategier och underhållsmetodik (25%): Avhjälpande och förebyggande underhåll. Underhåll som är tidsbaserat, periodiskt, konditionsstyrt eller behovsstyrt.
RCM (Reliability Centred Maintenance): Grundtankar och arbetssätt, risker och riskhantering, kvalitativa och kvantitativa metoder.
TPM (Total Productive Maintenance): Bakgrund, tankar och arbetssätt kring TPM, olika steg vid införande av TPM, koppling mellan RCM och TPM.

LCC (Life Cycle Cost) och LCP (Life Cycle Profit) (10%): LCC och LCP - bakgrund och arbetsätt samt fördelar och nackdelar. Olika sätt att utföra en LCC- respektive LCP-analys.

Tillståndsövervakning (10%): Introduktion till tillståndsövervakning. Metoder och strategier för tillståndsövervakning. Tillståndsövervakning med hjälp av olja och vibration (vad åskådliggörs, tidsaspekter, styrka-svagheter, problem med provtagning, hantering, kombinationsvinster), något om olika standarder. Övervakningssystem för tillståndsövervakning. Hur diagnostik kan utföras.

Grupparbete (10%). Kursen kommer att innehålla ett mindre grupp- eller projektarbete på lämpligt område i kursen.

UNDERVISNING


EXAMINATION
Obligatoriska uppgifter, grupparbeten och projektuppgifter skall var godkända. Dessutom skriftlig tentamen med differentierade betyg.
KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Obligatoriska grupparbeten/projektuppgifter 1.0poäng
Tentamen 3.0poäng

LITTERATUR
Bergman, B. & Klefsjö, B. (1999). Tillförlitlighet. Studentlitteratur, Lund.
Kumar, U. (1998). Maintenance management, Kompendium, Avdelningen för bergteknik.
Ytterligare litteratur tillkommer.

ÖVRIGT
Kursen ges inom ramen för Centrum för Tillförlitlighet och Underhåll i ett samarbete mellan Avdelningarna för bergteknik, kvalitetsteknik & statistik samt maskinelement. Den som inte personligen registrerat sig, eller kontaktat examinator eller ansvarig lärare, vid något av de två första kurstillfällena kommer att förlora sin plats till eventuell reserv på antagningslistan.

Kontaktperson: Ulf Westberg

Gäller för läsåret 1999/2000.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1999-12-15