Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1999/2000


Material- och produktionsteknik

MPR003 Modellering av produktionssystem 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Produktionsteknik

NIVÅ/DJUP
C K

PROGRAM/TIDSPERIOD
R5 / Lp II

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Torbjörn Ilar Adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen för Material- och produktionsteknik 1994-04-18 att gälla från H94.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Produktionsteknik 1 eller motsvarande rekommenderas.

MÅL
Målet är att ge en förståelse för produktionssimulering som arbetsredskap vid uppbyggnad av nya produktionssystem och för analys av befintliga system. Kursen har också som mål att ge praktisk erfarenhet av modellbyggnad samt analys och utvärdering av simuleringsresultat.

INNEHÅLL
Lektionerna behandlar produktionssimulering som arbetsredskap. Under lektionerna belyses metodens fördelar såväl som dess nackdelar, samt genomgång av vad som krävs för att en lyckad simulering ska kunna genomföras i form av kunskap, indata och mjukvara. Lektionerna innehåller också ett antal övningar i handsimulering för att ge en ökad förståelse för diskret simulering.
Laborationerna syftar till att ge praktisk erfarenhet av produktionssimulering i form av modellbyggnad och analys av simuleringsresultat.

UNDERVISNING
Undervisningen sker i form av lektioner (1/3) samt projektuppgifter (2/3). Minst 80% närvaro vid schemalagda projekttillfällen krävs för att erhålla betyget godkänd.

EXAMINATION
I kursen ges endast betygen Godkänd / Underkänd. Kontinuerlig examination tillämpas. För att erhålla betyget Godkänd krävs en godkänd kontrollskrivning på kursens teoridel. Vidare krävs godkända skriftliga och muntliga redovisningar av projektuppgifter samt en godkänd opposition vilken även skall inlämnas i skriftlig form. Avslutningsvis måste varje deltagare lämna in en ifylld kursutvärderingsblankett.
KURSENS BETYGSKALA: U, G

MOMENT/PROV
Projektuppgifter 3.0poäng
Kontrollskrivning 1.0poäng

LITTERATUR
Succesful Simulation

ÖVRIGT
Den som inte personligen registrerar sig, eller kontaktat examinator eller ansvarig lärare, vid något av de två första kurstillfällena kommer att förlora sin plats.

Kontaktperson: Torbjörn Ilar

Gäller för läsåret 1999/2000.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1999-12-15