Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1999/2000


Material- och produktionsteknik

MPM022 Material- och bearbetningsteknik, huvudkurs 10.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Materialteknik

NIVÅ/DJUP
D M

PROGRAM/TIDSPERIOD
M4 / Lp II-III

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Bengt Loberg Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen för material- och produktionsteknik 1997-02-12 att gälla från H97.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Metalliska material MPM018

MÅL
Fram till detta stadium har teknologerna arbetat under ledning av formella föreläsningskurser, var och en baserad på kompendier och kursböcker. De problem som senare möter dem i yrkeslivet sträcker sig bortom gränserna för de givna kurserna och kräver vanligen samarbete med andra personer, ofta i arbetsgrupper. Beslut baseras snarare på rimliga antaganden och förenklade modeller än på exakta kalkyler. Huvudsyftet med denna kurs är sålunda att utveckla denna förmåga till förnuftsbeslut, liksom att ge en viss erfarenhet av att arbeta i grupp med verkliga problem, som den svenska industrin förser oss med.

INNEHÅLL
I stället för formella föreläsningar baseras kursen på praktiskt arbete med anvisade projekt. En grupp kan exempelvis tilldelas en maskindel för att utreda vilket material den är gjord av, hur den bearbetats eller värmebehandlats samt orsaken till att metoderna i fråga använts. Avsikten kan vara att göra en haveriutredning, att hitta en billigare tillverkningsmetod eller kanske en bättre slutprodukt. Förutom metallografisk analys, understödd av kemisk, röntgen- och spektroskopi-analys, liksom mekanisk provning, krävs litteratursökning för att anskaffa bakgrundsinformation, såsom transformationsdiagram, utmattnings- och krypdata, praktiska erfarenheter av materialet i fråga och beskrivningar av relevanta parallellfall. I många fall är användning av avancerad utrustning som transmissions- eller svepelektron-mikroskop nödvändig.
Resultaten - med en grundlig diskussion, förslag till eventuella förbättringar och en analys av de ekonomiska följderna - ska presenteras i seminarieform och i skriftliga och illustrerade rapporter, där teknologerna försöker nå standarden hos industriella forskningsrapporter. Problemen tillhandahålles av industriföretag och ett nära samarbete med berörda företag förutsätts ske.
Aktuell forskning vid institutionen belyses i seminarieform. Kursmomentet strukturanalys behandlar analysmetoderna ljusmikroskopi, svepelektron- och transmissionselektronmikroskopi samt röntgenanalys. Genomgången sker i anknytning till instrumentens användning i det praktiska arbetet.

UNDERVISNING
Vanligen bedrivs konsultationer och praktiskt arbete i institutionens lokaler. I de flesta fall är besök hos de företag, som tillhandahåller problemen, nödvändiga. Kursen avslutas med rundresa till företag inom branschen i Sverige eller utomlands. I kursen ingår en seminarieserie som behandlar institutionens aktuella forskning. Seminarieserien är upplagd som ett antal föreläsningar av institutionens forskare och doktorander.

EXAMINATION
Förutom regelbundna konsultationer mellan handledare och grupp, skall varje grupp presentera resultaten, först i form av ett seminarium och därefter i en skriftlig rapport. Betygen (individuella eller för gruppen som helhet) bygger främst på den slutliga rapporten. Kursen ges med differentierade betyg.
KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV
Närvaro vid seminarier och studieresa 1.0poäng
Rapport 9.0poäng

LITTERATUR
Huvud- och institutionsbiblioteket är tillgängliga för litteratursökning. Användandet av abstracts och litteratursökning med dator ingår som obligatoriska moment.

ÖVRIGT
Den som inte personligen registrerar sig, eller kontaktat examinator eller ansvarig lärare, vid något av de två första kurstillfällena kommer att förlora sin plats.

Gäller för läsåret 1999/2000.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1999-12-15