Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1999/2000


Arbetsvetenskap

ARA011 Arbetsplatsutformning 6.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Arbetsvetenskap

NIVÅ/DJUP
C K

PROGRAM/TIDSPERIOD
R åk 2 / Lp III-IV

SPRÅK: Engelska/Svenska

EXAMINATOR
Stig Karlsson Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Inst för arbetsvetenskap 1996-03-25 gäller från HT 96

FÖRKUNSKAPSKRAV
ARA010 och ARF005 eller motsvarande kurser

MÅL
Kursen skall ge grundläggande metodkunskaper i arbetsplatsanalys och arbets-platsutformning. Färdigheter att använda ergonomiska principer tränas, för att lära eleven gestalta arbeten och arbetsplatser på ett sätt som förenar goda arbets-förhållanden med effektivt arbetsresultat. Kursen skall beakta olika mänskliga behov och förutsättningar med avseende på kön, etnicitet, ålder, funktionshinder, kultur.

INNEHÅLL
Arbetsanalys 5%.Metoder för analys av arbetsuppgifter, arbetsmiljö och arbetskrav. Direkt observation, fältmätningsmetodik, intervjuer och enkätmetoder. Systematisk dokumentation.
Videoteknik 5% Videofilmning som dokumentationsmedia för arbetsrörelse- och arbetsplatsutformningsstudier.
Modellteknik 10%. Genomgång av hur modeller kan användas vid arbetsplatsutformning, som idémodeller, planeringsmodeller, funktionsmodeller, prototyper. Träning i modell-byggnad.
Olycksfall/arbetarskydd 5%. Olycksfallsteorier. Metoder för riskbedömning. Brandskydd, industri- och verkstadslayout, säkerhet hos maskiner.
Eliminationsteknik 10%. Processen och produktionen (råvaror, teknik, planering), projektering och upphandling av industriventilation, allmän- och processventilation, personlig skyddsutrustning.
Fördjupade kunskaper i eliminationstekniska åtgärder inom belastningsfysiologi, fysikalisk och kemisk miljö samt praktisk tillämpning av dessa.
Synergonomi 5%. Att analysera synarbete. Människans synsinne. Krav på synförhållanden och arbetsbelysning. Färglära. Metoder och mätteknik för bedömning av synarbete och arbetsbelysning.
Belysningsteknik 5%. Belysningstekniska grundbegrepp. Ljuskällor och ljusarmaturer. Planering och underhåll av belysningsanläggningar. Förbättringsåtgärder..
Strålningsrisker 5%. Grundbegrepp inom elektromagnetisk strålning. Icke joniserande strålning. Joniserande strålning. Elektriska och magnetiska fält. Tillämpningsexempel.Strålskydd.
Arbetsplatsutformning 50%. Designmetoder för utformning av arbetsplatser utifrån antropometiska mått, arbetsställningskriterier och fysiska miljökrav.



UNDERVISNING
Kursen är uppdelad på ett förberedande lektionsblock med anslutande färdighetsträning i laboratorium och ett block med projektarbete. Lektioner och laborationer är obligatoriska. Projektarbetet innehåller dels analyser av existerande arbetsplatser, dels simulering eller modellering av arbetsplatser i laboratorium.



EXAMINATION
Skriftliga laborationsredogörelser. Skriftlig avrapportering av projektarbete. Kursen ges endast med betyget Godkänd.
KURSENS BETYGSKALA: U, G

MOMENT/PROV

Projektarbete 6.0poäng

LITTERATUR
Referenslitteratur i Institutionens bibliotek. + utdelade kompendier


Gäller för läsåret 1999/2000.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1999-12-15