Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1999/2000


Väg- och vattenbyggnad

ABG005 Geoteknik, fortsättningskurs 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Väg- och vattenbyggnad

NIVÅ/DJUP
D M

PROGRAM/TIDSPERIOD
V5 / Lp II

SPRÅK: Engelska

EXAMINATOR
K Axelsson Prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för Väg- och vattenbyggnad.

FÖRKUNSKAPSKRAV
ABG002, ABG015 eller ABG009.


MÅL
Under kursens gång ska fördjupade kunskaper inom någon eller några delar av ämnet geoteknik förvärvas och därutöver ska en kontakt med något aktuellt forskningsområde inom ämnet erhållas. Kursen strävar efter att behandla några områden som kan vara lämpliga för examensarbete. Under kursens gång skall en god förmåga att självständigt söka efter information i bland annat bibliotek och databaser uppnås. Resultatet av sökandet presenteras i en seminarieuppsats som också presenteras muntligt.


INNEHÅLL
Hållfasthets- och deformationsegenskaper hos jord - konstitutiv modellering (30%).
Metoder för att bestämma hållfasthets- och deformationsegenskaper i jord. Jords uppförande under kompression och skjuvning. Reversibel och irreversibel deformation. Begreppen kontraktans, dilatans och kritiskt tillstånd. Laboration och genomförande av ett triaxialförsök på ett jordprov för bestämning av dess hållfasthets- och deformationsegenskaper. Teorier för konstitutiv modellering av jord med tonvikt på plasticitetsteorin. Exemplifiering med Cam Clay-modellen (kritiska tillståndsteorin). Datorlaboration med utnyttjande av en konstitutiv drivenhet för simulering av ett triaxialförsök.

Värmetransport och tjälningsmekanismer i jord (20%).
Olika metoder för att bestämma de värmetekniska egenskaperna i jord (t ex värmeledningstal). Hur överförs värme i en jord? Några olika teorier och modeller för tjällyftningsförloppet. Tjäldjupsberäkning då hänsyn tas till värmeströmning från ofrusen jord upp mot det frysande området (Neumanns ekvation). Permafrost och dess byggnadstekniska konsekvenser. Grunderna för användning av konstgjord frysning av jord.

Släntstabilitet och skred (20%).
Olika skredmekanismer. Klassiska metoder för släntstabilitetsanalys, särskilt dränerad analys (co-analys). Datorlaboration med genomförande av en dränerad släntstabilitetsanalys, jämförelse mellan olika teorier. Numeriska analysmetoder. Geoteknisk undersökning och projektering inför exploatering av skredpotentiella områden.

Klassiska och numeriska beräkningsmetoder i geotekniken (15%).
Det geotekniska randvärdesproblemets basekvationer. Analytiska och numeriska lösningsmetoder. Några exempel på programsystem som kan vara lämpliga för att lösa geotekniska problem.

Jordarmering (15%).
Presentation av de grundläggande teorierna för användningen av jordarmering. Dimensioneringsmetoder då jordarmering används. Beräkningsförfarandet illustreras genom ett exempel på hur en vertikal vägg kan byggas upp med användning av geotextil av olika typ.


UNDERVISNING
Undervisningen utgörs av lektioner och laborationer samt av ett problemorienterat moment bestående av kunskapsinsamling i ett valt ämne, författande av en seminarieuppsats i ämnet samt muntlig presentation av denna vid ett särskilt seminarium.


EXAMINATION
Examinationen sker utifrån redovisningen av konstruktionsuppgifterna, laborationerna och seminarieuppgiften. Hänsyn tas till såväl den skriftliga rapporten som till det muntliga framförandet. Kursen betygssätts med differentierade betyg.

KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Seminarieuppsats 2.5poäng
Konstruktionsuppgift 1.0poäng
Laboration 0.5poäng

LITTERATUR
Axelsson K: Constitutive modelling of soils on the basis of the theory of plasticity. Avd för geoteknik. Skrift 94:2.LTU.
Axelsson, K: Solving boundary value problems in geotechnical engineering-An introduction. Avd för geoteknik. Skrift 95:1. LTU.
Axelsson, K: Slope stability investigations. Koncept, Avd för geoteknik. Skrift 94: LTU.
Knutsson S: Några synpunkter på tjälningsprocessen och dess termodynamiska bakgrund. Avd för geoteknik. Skrift 85:8. LTU.
Knutsson S: Jordmaterialets värmetekniska egenskaper. Avd för geoteknik.Skrift 85:9. LTU.
Knutsson S: Klimatbelastningar vid tjäldjupsberäkningar Avd för geoteknik. Skrift 85:10.LTU.
Das, B.M: Principles of Foundation Engineering. PWS-Kent Publishing Company Boston 1995, ISBN 0-534-20646-8
Magnusson O: Armerad jord. Avd för geoteknik. Skrift 91:5. LTU.
Anvisningar för släntstabilitetsundersökningar, IVA, Skredkommissionen.



Kontaktperson: Kennet Axelsson


Gäller för läsåret 1999/2000.
Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se

Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1999-12-15