Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Samhällsbyggnadsteknik

SBX014 Miljöledningens grundelement 5.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Medeltidsarkeologi

NIVÅ/DJUP
C K

PROGRAM/TIDSPERIOD
Val / Lp II

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Jan-Ola Burman Adj prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1998-02-19 att gälla från H98.

FÖRKUNSKAPSKRAV


MÅL
Efter genomgången kurs ska studenterna vara förtrogna med strukturen hos ledningssystem för modernt miljöarbete, som är en integrerad del av ledningen av ett företags verksamhet. Exempel är EMAS och ISO 14 001, vilka båda innehåller kärnelement som: miljöutredning, miljöpolicy, miljömål, miljöprogram och former för miljörevision. Kursen syftar även till att ge träning i miljökommunikation och miljöredovisning enligt kraven i EMAS förordningen samt ge kunskap om verktyg för genomförande av miljörevisioner.

INNEHÅLL
Föreläsningar och grupparbeten omfattande: Miljöledningssystem som EMAS och ISO 14 001 samt revisionsstandarder som ISO 14 010 (miljörevision allmänt), ISO 14 011 (miljörevision av miljöledningssystem) och ISO 14 012 (krav på miljörevisorer).
Miljöledning utgår från ett förutseende och förebyggande sätt att bedriva miljöarbete med följande grundelement, vilka kommer att belysas: 1) Insikt och engagemang från ledning och övrig personal, 2) Förberedelsearbete - finna signifikanta miljöaspekter, 3) Strukturerat arbetssätt, 4) Krav på leverantörer och entreprenörer, 5) Helhetssyn i produktlivscykelperspektiv, 6) Bättre miljöförhållanden i omgivningen, 7) Ständig förbättring, 8) Öppenhet och dialog - miljökommunikation.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar som ägnas åt genomgång av olika verktyg för miljöledning, inkluderande praktikfall. Gruppövningar och grupparbeten i projektform där den skriftliga och muntliga redovisningen är en viktig del av kunskaps- och erfarenhetsöverföringen.

EXAMINATION
Gruppövningsuppgifter på de teoretiska momenten (4.0 Poäng). Muntliga och skriftliga projektrapporter på temat miljökommunikation (1.0 poäng)
KURSENS BETYGSKALA: U, G

MOMENT/PROV
Projektarbeten miljökommunikation 1.0poäng
Gruppövningar 4.0poäng

LITTERATUR
Kurslitteraturen kommer att fastställas senare.

Kontaktperson:

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-18