Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Samhällsbyggnadsteknik

SBX013 Miljöledningssystem 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Medeltidsarkeologi

NIVÅ/DJUP
C K

PROGRAM/TIDSPERIOD
S5 / Lp I

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Jan-Ola Burman Adj prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1997-02-19 att gälla från H97.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Fullgjord praktik.

MÅL
Del 1: Efter genomförd kurs skall studenterna kunna aktivt deltaga i ett företags eller organisations miljöledningsarbete, vilket innebär att de skall: 1) kunna utvecklingen från miljörevision under sent 80-tal till dagens miljöledningssystem 2) förstå och kunna strukturen i EMAS och ISO 14 001 och 3) förstå den roll verktygen EMAS och ISO 14 001 har i företags och organisationers strategiska miljöarbete.

Del 2: Att ge studenterna insikt i MKA's ställning i myndighets och företagssituationen. Att ge färdighet i framställandet av MKB-rapporter i enlighet med lagtextens intentioner. Att ge insikt i kraven på MKB-rapportens innehåll samt kravet på kvalitet/analys och konsekvensbedömning.

INNEHÅLL
Del 1: I föreläsningar ges en introduktion till utvecklingen av miljörevisionsarbete från kontroll av lagefterlevnad och att interna föreskrifter följs till moderna miljöledningssystem samt genomgång av EMAS och ISO 14 001. Under handledning kommer studenterna att gruppvis arbeta med att: upprätta konkreta komponenter i ett miljöledningssystem: 1) upprätta en miljöpolicy, 2) göra en förenklad inledande miljöutredning genom att dra slutsatser från ett i förväg framtaget material från en industri eller organisation, 3) sätta miljömål, 4) upprätta ett miljöprogram, samt att 5) göra en miljöredovisning.

Del 2: Föreläsningsserie omfattande: Miljöproblemen ur samhällets perspektiv. Vad är MKA? Hur genomförs en MKA? MKB. Livscykelanalys. Utvärdering av MKB. Projektarbeten i form av ett antal fallstudier. Redovisning i seminarieform samt rapport.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar som ägnas åt genomgång av olika verktyg för miljöledning som EMAS, ISO 14 001, LCA och MKB inkluderande praktikfall. Gästföreläsningar av inom området aktiva miljöchefer/miljörevisorer ingår också för att belysa praktiskt arbete. Gruppövningar och grupparbeten i projektform där den skriftliga och muntliga redovisningen är en viktig del av kunskaps- och erfarenhetsöverföringen.

EXAMINATION
Gruppövningsuppgifter på de teoretiska avsnitten i del 1. Muntliga och skriftliga projektrapporter i del 2.
KURSENS BETYGSKALA: U, G

MOMENT/PROV
Projektarbeten 2.0poäng
Gruppövningar 2.0poäng

LITTERATUR
Kurslitteraturen kommer att fastställas senare.

Kontaktperson:

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-18