Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Samhällsbyggnadsteknik

SBX012 Miljörevision 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Medeltidsarkeologi

NIVÅ/DJUP
C K

PROGRAM/TIDSPERIOD
S5 / Lp II

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Jan-Ola Burman Adj prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1997-02-19 att gälla från H97.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Bas- och kärnkurser för samhällsbyggnadsteknik samt fullgjord praktik. Det är mycket lämpligt, men inte ett formellt krav att först läsa SBX013 Miljöledningssystem. Med miljörevisionen (SBX012) ska man säkerställa att miljöledningssystemet (SBX013) fungerar.

MÅL
Efter genomgången kurs ska studenterna ha kunskap om och färdigheter i användande av de verktyg som finns för att utföra revisioner av miljöledningssystem, inklusive verifikation på att lagar och tillstånd följs. Studenten ska förstå och kunna strukturen i de tre internationella standarder (ISO) som ger riktlinjer för miljörevision med syfte att ge dokumenterad och objektiv uppföljning av hur miljöarbetet och miljöstyrningssystemet fungerar.

INNEHÅLL
Sammanfattande genomgång av miljölagstiftningen innefattande tillstånds- och tillsynsfrågor baserat på reella exempel. Att planera, genomföra och rapportera en miljörevision av ett miljöledningssystem i såväl teori som praktik - revisionsteknik. Genomgång av: 1) ISO 14 010 som ger allmänna riktlinjer för miljörevision, 2) ISO 14 011 som ger riktlinjer för just revision av miljöledningssystem samt 3) ISO 14 012 som ger kvalifikationskriterier för miljörevisorer. I kursen ingår en verklig miljörevision av en industrianläggning. Dessutom skall studenterna tränas i intervjuteknik. Muntlig informationsinsamling är en viktig del av det praktiska miljörevisionsarbetet.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar som ägnas åt genomgång av såväl legala som frivilliga regelverk i miljöarbetet. I gästföreläsningar presenteras praktikfall. Gruppövningar och grupparbeten i projektform där den skriftliga och muntliga redovisningen är en viktig del av kunskaps- och erfarenhetsöverföringen.

EXAMINATION
Skriftliga och muntliga redovisningar av grupp- och projektarbeten.
KURSENS BETYGSKALA: U, G

MOMENT/PROV
Projektarbete skarp miljörevision 2.0poäng
Grupparbeten 2.0poäng

LITTERATUR
Almgren, Grankvist och Midenstam, Miljörevision, Industriförbundet
Miljörapporter, m m

Kontaktperson:

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-18