Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Samhällsbyggnadsteknik

SBW006 Naturvärme 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Energiteknik

PROGRAM/TIDSPERIOD
S5Sp/Tm, / Lp I
S4Sp/Tm /

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Bo Nordell Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1994-04-22 att gälla från H94.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Allmän behörighet

MÅL
Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om solfångare, naturvärmesystem och termisk energilagring. Inom dessa områden behandlas teknik, dimensionering och kostnader. Tyngdpunkten ligger på termisk energilagring. Kursen avslutas med ett projektarbete som omfattar projektering av ett energilagringssystem.

INNEHÅLL
Värmeöverföring och värmetransport: Fysikalisk beskrivning av ledning, strålning och konvektion. Olika materials värmelagrande förmåga. Beräkningsexempel.
Solenergi: Aktiv och passiv solenergi. Aktuell forskning. Solinstrålning mot ett lutande plan, olika typer av solfångare. Solvärmetillämpningar, HW-ekvationen, beräkningsexempel plana solfångare. Kostnadsutveckling. Arkitektur för utnyttjande av passiv solenergi.
Naturvärme: Naturvärmekällor i luft, mark och vatten, översiktligt om värmepumpar. Beräkningsexempel på naturvärmeuttag. Återladdning av markvärmesystem.
Termisk energilagring: Aktuell forskning. Olika tekniker. Lagring av värme/kyla. Effektlager, energilager. Kort- och långtidslagring. Ekonomi. Beräkningsexempel lagerstorlek, enerigförluster etc. Dimensionering.
Projektarbete: Projektering av energilagringssystem. Definiering och uppdelning av projekt. Val av system. Inhämtning av tekniska data och kostnadsdata. Optimering av termiska energilagringssystem. Rapportering.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar och övningar. Ett flertal datamodeller används som hjälpmedel i undervisning och projektarbete.

EXAMINATION
Examinationen sker genom bedömning av ingående konstruktionsuppgifter och den avslutade projekteringsuppgiften. För kursen ges betyget Godkänd eller Icke godkänd.
KURSENS BETYGSKALA: U, G

MOMENT/PROV
Övrigt 2.0poäng
Konstruktionsuppgift 2.0poäng

LITTERATUR
Nordell B., Söderlund M.: Solvärme och Värmelagring, Avd för Vattenteknik, Serie C nr 16, Högskolan i Luleå, Juni 1991.


Kontaktperson:

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-18