ÄMNE (enl SCB) Energiteknik
PROGRAM/TIDSPERIOD S5Sp/Tm, / Lp I
S4Sp/Tm /
SPRÅK: Svenska
EXAMINATOR
Bo Nordell Univ lekt
FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1994-04-22 att gälla från H94.
FÖRKUNSKAPSKRAV
Allmän behörighet
MÅL
Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om solfångare, naturvärmesystem och termisk energilagring. Inom dessa områden behandlas teknik, dimensionering och kostnader. Tyngdpunkten ligger på termisk energilagring. Kursen avslutas med ett projektarbete som omfattar projektering av ett energilagringssystem.
INNEHÅLL
Värmeöverföring och värmetransport: Fysikalisk beskrivning av ledning, strålning och konvektion. Olika materials värmelagrande förmåga. Beräkningsexempel.
Solenergi: Aktiv och passiv solenergi. Aktuell forskning. Solinstrålning mot ett lutande plan, olika typer av solfångare. Solvärmetillämpningar, HW-ekvationen, beräkningsexempel plana solfångare. Kostnadsutveckling. Arkitektur för utnyttjande av passiv solenergi.
Naturvärme: Naturvärmekällor i luft, mark och vatten, översiktligt om värmepumpar. Beräkningsexempel på naturvärmeuttag. Återladdning av markvärmesystem.
Termisk energilagring: Aktuell forskning. Olika tekniker. Lagring av värme/kyla. Effektlager, energilager. Kort- och långtidslagring. Ekonomi. Beräkningsexempel lagerstorlek, enerigförluster etc. Dimensionering.
Projektarbete: Projektering av energilagringssystem. Definiering och uppdelning av projekt. Val av system. Inhämtning av tekniska data och kostnadsdata. Optimering av termiska energilagringssystem. Rapportering.
UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar och övningar. Ett flertal datamodeller används som hjälpmedel i undervisning och projektarbete.
EXAMINATION
Examinationen sker genom bedömning av ingående konstruktionsuppgifter och den avslutade projekteringsuppgiften. För kursen ges betyget Godkänd eller Icke godkänd.
KURSENS BETYGSKALA: U, G
MOMENT/PROV
|