Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Samhällsbyggnadsteknik

SBL110 Geomätteknik inkl GIT 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Geovetenskap

NIVÅ/DJUP
A G

PROGRAM/TIDSPERIOD
S2 / Lp IV

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
H Thunehed Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1996-03-18 att gälla från H96.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Geologi SBL001 eller SBL020.

MÅL
Kursen ger grundläggande kunskaper om jordens fysikaliska uppbyggnad och egenskaper från global skala till lokal skala. Vidare behandlas jordens geometriska form och de metoder som finns för att beskriva denna i form av koordinatsystem och kartor. Kursens tyngdpunkt ligger på de mätmetoder som används för att undersöka jorden med avseende på ovanstående egenskaper och den praktiska användningen av dessa resultat.

INNEHÅLL
Bergarters och jordarters fysikaliska egenskaper:
Elektriska och dielektriska egenskaper, magnetiska egenskaper, densitet, seismisk hastighet, radioaktiva sönderfall, radonbildning. Skillnader mellan olika berg- och jordarter och orsakerna till dessa skillnader.
Global geofysik:
Jordens magnetfält, jordens gravitation, geoiden, seismologi, seismiska vågtyper, geofysiska metoder för att studera jordklotets inre uppbyggnad och historia.
Kartprojektioner och koordinatsystem:
Kartprojektioner och deras egenskaper. Svenska och internationella koordinatsystem och höjdsystem.
Tillämpad geofysik:
Geofysiska mätmetoder som geoelektrik, seismik, georadar etc. Framställning av geofysiska kartor och tolkningsmetodik. Tillämpningar inom områden som geologisk kartläggning, grundvatten, markundersökningar, kärnavfallsförvaring etc.
Geodesi:
Geodetiska instrument. Inmätnings- och utsättningsmetoder. Avvägning. Grundläggande felteori. Geodesi för hus- och vägbyggnad. Satellitbaserad geodesi (GPS).
Fotogrammetri och flygbildstolkning:
Geometriska egenskaper hos flygbilder. Framställning av ortofoton. Höjdmätning i flygbilder. Tolkning av flygbilder med avseende på vegetation och geologi.

UNDERVISNING
Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner, laborationer och fältövningar. Deltagande i laborationer och fältövningar är obligatoriskt. Fältövningarna görs i anslutning till högskoleområdet i huvudsak på ordinarie schemalagd tid.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg anordnas efter läsperioden och omfattar såväl redogörelse för kursens teoretiska delar som problemlösning. Obligatoriska laborationer och fältövningar. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Regler för tentamen".
KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV
Laboration 1.0poäng
Tentamen 3.0poäng

LITTERATUR
Meddelas senare.


Kontaktperson:

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-18