Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Kemi och Metallurgi

KMT004 Miljöteknik 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Kemiteknik

NIVÅ/DJUP
B G

PROGRAM/TIDSPERIOD
K3 / Lp III

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Johan Sterte Prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen för Kemi och metallurgi 1994-04-22.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Någon av KMK002, KMK004, KMK013 eller KMK042.

MÅL
Avsikten med kursen är dels att ge teknologerna grundläggande miljövetenskapliga kunskaper och dels att göra dem förtrogna med olika tekniker och strategier för utsläppsprevention i industri och samhälle.

INNEHÅLL
Omfattningen på respektive delmoment anges i %.
Introduktion (9%) Historisk beskrivning av växelverkan mellan människor och miljö. Översiktlig inventering av lokala, regionala och globala miljöproblem.
Grundläggande miljökunskap (16%) Ekologiska grunder, kretslopp, växthuseffekt och ozonskikt, eutrofiering, mark och vattenförsurning, tungmetaller och skogsdöd. Organiska föroreningar i vatten och luft.
Miljöskydd (6%) Lagstiftning, koncessioner och andra styrmedel inom miljöområdet. Myndigheter och intresseorganisationer.
Ren teknik (9%) Minimering av miljöpåverkan genom införande av en helhetssyn på kedjan råvara-tillverkning-produkt-användning-resthantering. Livscykelanalys.
Tekniker för utsläppsprevention (38%) Olika tekniker för rening och minimering av utsläpp diskuteras. Reningsmetoder (enhetsoperationer) baserade på olika fysikaliska och kemiska separationsmetoder redovisas. Termiska, katalytiska och bilogiska destruktionsmetoder beskrivs. Deponeringsmetoder behandlas. Användningen av olika metoder exemplifieras med hjälp av aktuella praktikfall. Uppbyggnad av system (enhetsprocesser) för rening av vatten och luft samt för avfallshantering tas upp och exemplifieras. Hantering av miljöfarligt och radioaktivt avfall diskuteras.
Utsläppsprevention i industri och samhälle (22%) Med hjälp av externa föreläsare redovisas olika industrigrenars syn på miljöfrågor samt hur man i de olika industrierna löst olika miljöproblem.

UNDERVISNING
Undervisningen består av lektioner och ett projektarbete. I projektarbetet indelas teknologerna i grupper. Varje grupp utför en systemstudie av ett utsläpps- eller avfallsproblem inom en viss industri eller verksamhet.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg. Projektarbetet redovisas skriftligt och muntligt.
KURSENS BETYGSKALA: U,3,4,5

MOMENT/PROV
Projektarbete 1.0poäng
Tentamen 3.0poäng

LITTERATUR
-Kompendium i Kemisk Miljövetenskap
-Kompendium i Teknik för utsläppsprevention
Stencilerat material


Kontaktperson: Johan Sterte

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-16