Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Material- och produktionsteknik

MPR027 Moderna produktionssystem 12.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Produktionsteknik

PROGRAM/TIDSPERIOD
M4 / Lp I, II
/
/

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
A Kinnander Prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen för Material och produktionsteknik 1995-05-10 att gälla från H95.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Produktionsledning (MPR028)
Automatisering (MPR029)

MÅL
Kursen skall ge en bred inblick i utformning och funktion hos moderna komplexa tillverkningssystem. Kursen skall vidare ge kunskaper om metoder och hjälpmedel för analys, utformning och styrning av sådana system, omfattande bl a CADCAM och olika former av simulering.
Projektdelen skall utveckla förmågan att självständigt arbeta med produktionstekniska frågor, och att angripa och lösa problem på ett ingenjörsmässigt sätt.


INNEHÅLL
Produktionsfilosofier: Moderna produktionsfilosofier och deras tillämpning behandlas, till stor del i form av gästföreläsningar.
Den virtuella fabriken: Simulering och analys av tillverkningssystemet och dess delar med GRASP och annan simulerings programvara.
CADCAM: Användning av CADCAM-system i konstruktion och produktion, överföring av datafiler, system med 2- eller 3-dimensionell geometribeskrivning och datorstödd beredning för numeriskt styrda verktygsmaskiner.
Cellstyrning: Styrning av samverkande utrustningar i ett tillverkningssystem.
Integrerad datorstödd produktion (CIM): Strategisk utveckling av CIM, utformning av CIM-system.
Underhållsstyrning: Underhållsstrategier och planering, underhållsorganisationens struktur, förebyggande underhåll och övervakning. Total Productive Maintenance - begrepp och principer. Datoriserade underhålls- system, utformning och användning.
Fördjupningsuppgifter: Två fördjupningsuppgifter i form av litteraturstudier inom aktuellt ämnesområde, t ex CADCAM, CIM, simulering eller produktionssystem. Presenteras i form av seminarier.
Projekt: Ett avancerad tillverkningssystem skall utvecklas först som modell vilken därefter byggs som fungerande verkligt system. Arbetet utförs i projektform.
Kursmoment Lp 1:
Projektledning
Produktionsfilosofier
CADCAM
Fördjupningsuppgift
Den virtuella fabriken
(medellering, simulering)
Projektarbete
Kursmoment Lp 2:
Upphandling av prod. utrustning
Underhållsteknik
Projektarbete
Fördjupningsuppgift


UNDERVISNING
Undervisningen består av lektioner, laborationer och seminarier. För projektdelen ges inga formella föreläsningar eller lektioner. Vid seminarier introduceras arbetet, följs upp och slutredovisas. Vid konsultationer erhålls individuell handledning.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen av främst beskrivande och problemlösande karaktär, efter läsperiod II. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Regler för tentamen". Kursen ges med differentierade betyg. Projektarbetet bedöms och betygssätts med lednings av projektets genomförande, rapportens tekniska innehåll, dess utformning och en slutredovisning med muntlig redovisning och förhör. För godkänd kurs fordrass godkänd tentamen och projektarbete samt godkända övningsuppgifter och fullgjorda laborationer.
KURSENS BETYGSKALA: U,3,4,5

MOMENT/PROV
Projekt 7.0poäng
Tentamen 3.0poäng
Fördjupningsuppgift 2.0poäng

LITTERATUR
Kinnander A.: Konsten att driva investeringsprojekt.
Johansson K-E.: Driftsäkerhet och underhåll kompletterat med manualer, handledningar och annat material som delas ut i anslutning till kursen.

ÖVRIGT
Den som inte personligen registrerar sig, eller kontaktat examinator eller ansvarig lärare, vid något av de två första kurstillfällena kommer att förlora sin plats.

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-17