Luleå tekniska universitet
hemsidan sök kontakta oss student
Studiehandboken 1998/99


Material- och produktionsteknik

MPB019 MoPS - Molekyler, pressar och sånt... 4.0 poäng

ÄMNE (enl SCB)
Bearbetningsteknik

NIVÅ/DJUP
A G

PROGRAM/TIDSPERIOD
Ö1, M1 / Lp II

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Ulla Öhman Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen för material- och produktionsteknik 1997-02-12 att gälla från H97.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Allmän behörighet

MÅL
Kursens mål är att ge teknologen en inblick i ämnesområdet material- och produktionsteknik samt en fördjupning inom ett delområde.
Kursen skall ge träning i projektarbete i grupp, rapportskrivning och muntlig framställning. Projektet är upplagd för problembaserad inlärning (PBI).

INNEHÅLL
I kursen får teknologen i projektform följa tillverkningskedjan från molekyl till detalj och åter till molekyl. I tillverkningskedjan måste man veta hur man tillverkar materialet, som i denna kurs kan vara keram, plast eller metall. För att tillverka detaljen måste man känna till de olika materialens egenskaper, lämpliga tillverkningsmetoder, produktionssystem inkl ekonomi samt hur detaljen senare skall återvinnas.
För att få en inblick i de olika delarna i tillverkningskedjan ges populärvetenskapliga föreläsningar samt vissa fördjupningar i materialteknik, polymerteknik, bearbetningsteknik samt i produktionsteknik.
För att teknologerna effektivt skall kunna jobba i projekt kommer föreläsningar att ges i projektplanering, projektgenomförande samt presentationsteknik, såväl muntlig som skriftlig.

UNDERVISNING
Undervisningen utgörs av föreläsningar varvat med handledda övningar. Inom projektet varvas eget arbete med teorigenomgångar med handledare. I kursen ingår också obligatoriska studiebesök och seminarier.

EXAMINATION
Skriftlig och muntlig redovisning av projektuppgiften. Obligatorisk närvaro på vissa föreläsningar, redovisningar, seminarier samt studiebesök.
KURSENS BETYGSKALA: U,3,4,5

MOMENT/PROV
Studiebesök, seminarier 0.8poäng
Projekt 3.2poäng

LITTERATUR
Kompendium i projektarbete. Övrig litteratur väljs i anslutning till projekt.

ÖVRIGT
Den som inte personligen registrerar sig, eller kontaktat examinator eller ansvarig lärare, vid något av de två första kurstillfällena kommer att förlora sin plats.

Gäller för läsåret 1998/99.
Aktuella versionen innevarande läsår:http://www.luth.se/stuka

Ansvarig för sidan: Karin.Lindholm@dc.luth.se


Universitetet | Student | Forskning | Sök | Kontakta oss | In English


LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Universitetsområdet, Porsön, 971 87 Luleå. Tel. 0920-91 000, fax 0920-91 399
Last edited 1998-12-17