Svenska Studiehandboken kurser

Institutionen i Skellefteå

ISI136 Kvalitetsteknik 2.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Ämne (enl SCB)
Övriga ämnen

Nivå/Djup
A/0-40 (G Grund)

Program/Tidsperiod
Ei2/Ee2 / Lp II

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
U Grönlund Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen fastställd av institutionen i Skellefteå 1995-05-05 att gälla H95

FÖRKUNSKAPSKRAV
ISI134 Statistik

MÅL
Kursens mål är att studenten efter avslutad kurs skall ha kunskap om; - kvalitetsbegreppet som ett styrinstrument för samtliga funktioner och personer i ett företag, organisation eller förvaltning - sådana tekniska och administrativa hjälpmedel i de olika faserna av en produkts framtagnings- och livsprocess som bidrar till att uppnå hög kvalitet på de tillverkade produkterna - moderna tekniker och metoder i det ständiga förbättringsarbetet.

INNEHÅLL
Kursen behandlar kvalitetsbegreppet, kvalitet och lönsamhet, kvalitetsstrategi. Konstruktionskvalitet omfattar bl a tillförlitligtekniska grunder samt något om försöksplanering och robust konstruktion. Tillverkningskvalitet omfattar bl a processtyrning, de sju QC-verktygen, styrdiagram, duglighet samt acceptanskontroll. Kvalitetssystem (ISO 9000), Utmärkelsen Svensk Kvalitet, Demings 14 punkter samt arbetet med kvalitetsförbättningar hos både svenska och utländska företag studeras.

UNDERVISNING
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner och laborationer.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade sifferbetyg och obligatoriska inlämningsuppgifter. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Rättning för tentamen".
KURSENS BETYGSKALA: U, G, 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Laborationer, övningsuppgifter                              	  0.5	Poäng
Tentamen                                                    	  1.5	Poäng

LITTERATUR
Bergman B/Klefsjö B: Kvalitet i alla led. Studentlitt, Lund 1990 SIQ Utmärkelsen Svensk kvalitet 1994, Institutet för kvalitetsutveckling, Göteborg Artiklar och referenslitteratur

ÖVRIGT


Last modified: 97-12-03
Tillbaka till institutions meny