Svenska Studiehandboken kurser

Ind ekonomi och samhällsvetenskap

IEI304 Etik och teknisk filosofi 5.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Ämne (enl SCB)
Teknologi

Nivå/Djup
A/0-40 (G Grund)

Program/Tidsperiod
val / Lp I

SPRÅK: Engelska

EXAMINATOR
Donald de Raadt Prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd 1997-02-15 att gälla från höstterminen 1997

FÖRKUNSKAPSKRAV
Allmän behörighet

MÅL
Kursens mål är att ge studenten - kunskap om etiska och andra normbaserade frågor som rör teknologi i allmänhet som den presenteras i aktuell teknisk filosofi. - träning av förmågan till kritisk granskning av filosofisk text samt förmågan att uttrycka egna idŽer i såväl tal som i skrift

INNEHÅLL
Problem som hör samman med etik och teknik diskuteras i stor utsträckning i nutida teknisk filosofi. I diskussionen kan två inriktningar urskiljas, nämligen en ingenjörsfilosofi och en humanistisk filosofi. Dessa inriktningar har sin grund i olika historiska skolor inom den tekniska filosofin och båda har såväl starka som svaga sidor. Ingenjörsfilosofin har stark förankring iden praktiska användningen av teknologin medan den humanistiska har ett ytligt förhållningssätt till den. Men, när ingenjören börjar reflektera över teknologins natur och mening arbetar han/hon inte längre enbart som tekniker utan engagerar sig i ett filosofikt resonemang. Kursens syfte är att sammanföra ingenjörskonst med humanism. Kursen behandlar etik och teknologi dels ur ett tekniskt (del 1) dels ur ett humanistiskt (del 2) perspektiv. Del 1 fokuserar på modern kultur och visar på behov av och möjligheter till etik inom teknologin. Tyngdpunkten läggs vid två huvuddrag i tiden: teknologins dominans och mångfalden av livsstilar och moraliska ramar. Del 2 ger insikt i normer som härrör sig ur teknologin, genom analys av densamma samt genom studier av strukturer i modern teknologi och dess påverkan på mänskligt liv.

UNDERVISNING
Föreläsningar och seminarier Kursen ges på engelska.

EXAMINATION
Uppsats om ett specifikt ämne och skriftlig tentamen. Under seminarierna skall studenten diskutera uppläggning av uppsatsen. Efter godkännande av handledaren skall uppsatsen presenteras vid seminarium före den skriftliga tentamen På kursen ges något av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd.
KURSENS BETYGSKALA: U, G och VG

MOMENT/PROV

Tentamen                                                    	  5.0	Poäng

LITTERATUR
Artikelkompendium som sammanställs vid IES/isv Material som refereras i samband med undervisningen tillkommer

ÖVRIGT


Last modified: 97-12-03
Tillbaka till institutions meny