Svenska Studiehandboken kurser

Ind ekonomi och samhällsvetenskap

IER002 Juridik 4.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Program/Tidsperiod

/ Lp IV

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Pär Sundén Univ adj

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd 1997-02-15 att gälla från ht97.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Inga särskilda förkunskapskrav förutom allmän behörighet.

MÅL
Kursen syftar till att dels ge grundläggande kunskaper i juridik, med tyngdpunkt på företaget och dess förhållande till avtalskontrahenter, kreditgivare, arbetstagare och samhälle och dels att ge färdighet i att lösa praktiska juridiska problem.

INNEHÅLL
Allmän rättslära (15%) Kursen inleds med en allmän överblick över rättssystemets uppbyggnad och innehåll samt en orientering i juridisk problemlösningsteknik. I övrigt behandlas följande områden: Företagsformer (10%) - ekonomisk och annan samverkan i associationer, bolag och föreningar Företagets finansiering och ekonomiska verksamhet (25%) -lån och andra krediter -allmänna regler om avtal -avtal om köp och försäljning av egendom Företagets produkter och tjänster (10%) - ensamrätten till uppfinningar och andra intellektuella prestationer - marknadsföring av varor och tjänster - ansvar för skador som orsakats av företagets produkter Företaget, facket och de anställda (10%) - informations- och förhandlingsskydigheten gentemot de fackliga organisationerna - anställning, uppsägning och avskedande Anslutande rättsområden (30%) - fastighetsrätt - skadeståndsrätt - ekonomisk familjerätt

UNDERVISNING
Undervisningen består av lektioner och gruppövningar.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen. Betyg på kursen är endast Godkänd eller Underkänd. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Regler för tentamen".
KURSENS BETYGSKALA: G

MOMENT/PROV

Tentamen                                                    	  4.0	Poäng

LITTERATUR
Brink, m fl.: Civilrätt. Brincks Bokförlag, Umeå. Lindquist, B.: Lagtextsamling för juridiska introduktionskurser. Juristförlaget i Lund. LuH-kompendium: Övningsmaterial för IER002.

ÖVRIGT


Last modified: 97-06-05by Jan Lindberg
Tillbaka till institutions meny