Svenska Studiehandboken kurser

Ind ekonomi och samhällsvetenskap

IEF318 Företagsekonomi C I med ekonomistyrningsinriktning 10.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Program/Tidsperiod

Ek / Lp III

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Einar Häckner Prof

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd 970215 att gälla från höstterminen -97.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Företagsekonomi A, B 40 poäng

MÅL
Kursens mål är att ge: - kunskaper om redovisningens syfte, postulat, principer och struktur - en samlad bild av redovisningens mät- och informationsuppgift - kunskaper om svenska lagar, förarbeten och rekommendationer på koncernredovisningens område - fördjupade kunskaper om ekonomistyrningens roll i olika organisationer - kunskaper om hur ekonomisystem bör utformas med hänsyn till såväl organisatoriska som beteendemässiga aspekter

INNEHÅLL
Moment 1, Redovisningsteori och koncernredovisning, 5 poäng Redovisningens utveckling över tiden presenteras som grund för att diskutera dess syften med inriktning på företagetsÊexterna och interna informationsanvändare. Ett viktigt inslag är att koppla utvecklingen till olika teoribildningar som växt fram inom externredovisning. Vidare studeras redovisningens struktur samt problem som berör mätning av periodresultat och värdering av tillgångar och skulder. Olika modeller för inflationsredovisning jämförs. Begreppen "cash flow" och "founds flow" diskuteras liksom förädlingsvärdets uppkomst och fördelning på olika intressekategorier. Andra problem som studeras är koncernens avgränsning i tid och rum, koncernredovisning och koncernplanering samt hur fordringar och skulder i utländsk valuta redovisas. Moment 2, Ekonomistyrning III, 5 poäng Ekonomistyrning i ett företag är en process som syftar till att skapa nya värden, att hushålla med organisationens resurser och att samordna aktiviteter i linje med ändamålen för verksamheten. Momentet behandlar ekonomistyrning i organisationer med olika typer av ekonomiskt ansvar och belyser samspelet mellan ekonomistyrningen och faktorer som rör företagets situation, organisationsstruktur och prestationer. Tyngdpunkten i momentet avser ekonomistyrning på taktisk ("Management Control") nivå.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar, lektioner och seminarier.

EXAMINATION
Examination på momenten sker genom skriftlig tentamen. Momenten innehåller praktikfall från vilken man kan erhålla bonuspoäng som kan tillgodoräknas vid tentamen. För att få bonuspoäng krävs att uppgifterna är inlämnade i tid och deltagande i seminarier där resultaten på praktikfallen diskuteras. På momenten ges något av betygen väl godkänd, godkänd eller underkänd. Rättning av tentamen sker enligt alternativ A i "Regler för tentamen". För väl godkänt på hela CI-kursen krävs betyget väl godkänd på båda momenten.
KURSENS BETYGSKALA:

MOMENT/PROV

Ekonomistyrning III - tentamen                              	  5.0	Poäng
Redovisningsteori och koncernredovisning, tentamen          	  5.0	Poäng

LITTERATUR
Moment 1 Eriksson L (senaste upplagan): Koncernredovisning, Studentlitteratur. Föreningen auktoriserade revisorer (FAR) (senaste upplagan): FAR:s samlingsvolym. Kam V (1980): Accounting Theory, John Wiley & Sons, New York. IES: Kompendium i redovisningsteori Litteraturen kan revideras senare. Moment 2 Anthony R/Govindarajan V (senaste upplagan): Management Control Systems, Irwin Ytterligare litteratur tillkommer.

ÖVRIGT


Last modified: 97-06-05by Jan Lindberg
Tillbaka till institutions meny