Svenska Studiehandboken kurser

Väg- och vattenbyggnad

ABS002 Husbyggnadsteknik 4.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Program/Tidsperiod

V3, V4 / Lp IV

SPRÅK: Svenska

EXAMINATOR
Lars Stehn Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för Väg- och vattenbyggnad

FÖRKUNSKAPSKRAV
ABB006, ABB007, ABS006 (Byggnadsmanikens grunder I och II och Konstruktionslära I).

MÅL
Kursen avser ge grundläggande och praktiska kunskaper i byggnadsteknik, innefattande byggnadsfysik och byggteknik med tillämpning på uppbyggnad och funktion för byggnadsdelar i industribyggnader med hjälp av rådande byggnormer. Kursen omfattar även orientering om byggnadsprojektering och redovisning av hus.

INNEHÅLL
Husbyggnadsteknikens historia och utveckling (5%): Funktionskrav för byggnader (45%): Fuktskydd, energihushållning, akustik och ljudisolering, byggnadstekniskt brandskydd, bjälklagsvikt, normer. Byggnadsdelar (40%): Funktion och uppbyggnad av byggnadskomponenter: tak, väggar och bjälklag, tegel och murverk i tunnplåtsteknik. Industrihallar (10%): Redovisning av husbyggnader, projektuppgift. Projektuppgift: Uppgiften är att dimensionera klimatskärmen till en byggnad. Teknologer arbetar i grupper om två. Projektuppgiften innefattar dimensionering i brott- och bruksgränstillståndet av tak och fasader, kontroll av värmegenomgångskoefficienter samt redovisning av typsnitt för tak och fasader.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar och räkneövningar (85%), projektuppgift (10%) samt seminarium(5%). Deltagande i seminariet är obligatoriskt och avser redovisning av projektuppgiften.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg. För godkänt slutbetyg fordras godkänd projektuppgift.
KURSENS BETYGSKALA: 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Projektuppgifter                                            	  1.0	Poäng
Tentamen                                                    	  3.0	Poäng

LITTERATUR
BBR-94, Boverkets Byggregler, 1994, BFS 1993:57. Kompendium Husbyggnadsteknik, LuTH 1991. Kompletterande material, projektuppgit.

ÖVRIGT


Last modified: 97-06-05by Jan Lindberg
Further information: Lars Stehn
Tillbaka till institutions meny