Svenska Studiehandboken kurser

Samhällsbyggnadsteknik

SBR005 Upplagsteknik 4.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Ämne (enl SCB)
Miljö/Teknik

Program/Tidsperiod
S4, S5 / Lp I

SPRÅK: Engelska/Svenska

EXAMINATOR
A Lagerkvist 1 fo ing

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1995-06-07 att gälla från H95.

FÖRKUNSKAPSKRAV
ABG002 (Geoteknik), SBR001 (Restproduktteknik)

MÅL
Kursens syfte är att ge en grundläggande förståelse för upplags funktion och förmedla de praktiska färdigheter som krävs för vidare arbete och förkovran inom området. Viktiga delmoment är: - avfallskaraktärisering; behandlingsmöjligheter och risker. - anaerob mikrobiologi; omvandlingsdprocesser i upplag. - upplagsteknik; utformning och drift av upplag - emissionkontroll; enhetsprocesser för lakvatten- och gashantering - markkemi; markens roll som recipient, implikationer för lokalisering. Inom ovan uppräknade kunskapsområden skall kursen ge operativa färdigheter, t ex för dimensionering av gasutvinningssystem.

INNEHÅLL
Introduktion Upplagets roll och funktion i avfallshanteringssystemet. Avfallsbehandling och upplagsstrategier. Upplagsteknik Olika funktioner hos upplag och olika typer av upplag. Uppbyggnad av upplag (t ex bottenbarriär, sluttäckning), drift av upplag och upplags avslutande. Besök på avfallsupplag där upplags olika delkomponenter kan studeras. Ingenjörsgeologi och geoteknisk utredning Anläggningstekniskt viktiga kvartära bildningar och karakteristiska jordprofiler samt jordtyper. Uppläggning och genomförande av geotekniska undersökningar och utredningar med avseende på anläggning av deponier. Avfallskarakterisering Fysiska och kemiska egenskaper hos olika avfallstyper. Mekaniska egenskaper som påverkar uppläggningstekniken. Nedbrytbarhet och föroreningspotential. Riskbedömning. Upplagsbiologi Omvandling av avfall i upplag genom mikrobiologiska processer och samspelet mellan upplagsmiljö och nedbrytning. Emissionsbegränsning, lakvatten och upplagsgas. Sammansättning av lakvatten och gas från upplag och hur denna kan påverkas av olika faktorer. Olika tekniker att ta hand om och behandla lakvatten och upplagsgas. Markkemi Organiska och oorganiska föroreningars spridning i mark. Markens filter- och barriäregenskaper och hur olika faktorer påverkar dessa egenskaper, exempelvis markens sammansättning. Juridik Översikt av de lagar som berör lokalisering och drift av avfallsupplag. Vad ska en miljökonsekvensbeskrivning innehålla?

UNDERVISNING
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, studiebesök, konstruktionsuppgift och laborationer. Konstruktionsuppgift En röd tråd genom kursen är konstruktionsuppgiften där kunskaperna som inhämtas från litteratur och lektioner skall tillämpas för lokalisering och utformning av ett avfallsupplag. I konstruktionsuppgiften används bl a GIS-verktyg varför grundkurs i GIS är en rekommenderad förkunskap. Konstruktionsuppgiften avser att ge en helhetsbild av upplagsteknik, där de olika delmomenten i kursen får sin naturliga plats i helheten. Skriftlig och muntlig redovisning. Laborationer Laborationerna behandlar avfallskarakterisering, lakvattenbehandling, gasbildning och föroreningsspridning i jord. Redovisning sker skriftligt.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg. För att erhålla godkänt betyg krävs godkända laborationer och konstruktionsuppgift.
KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Övrigt                                                      	  1.4	Poäng
Tentamen                                                    	  2.6	Poäng

LITTERATUR
Kompendium i upplagsteknik, Upplagsgruppen vid LuTH, 1995. Laboratoriehandledning, Upplagsgruppen vid LuTH, 1995.

ÖVRIGT


Last modified: 97-12-03
Further information:
Tillbaka till institutions meny