Svenska Studiehandboken kurser

Samhällsbyggnadsteknik

SBL023 Sötvattengeokemi 4.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Program/Tidsperiod

S3 / Lp III
/

SPRÅK: Engelska/Svenska

EXAMINATOR
J Ingri Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för samhällsbyggnadsteknik 1996-03-18 att gälla från H96.

FÖRKUNSKAPSKRAV
SBL001 Geologi, SBL013 Geokemi. REKOMMENDERAD FÖRKUNSKAP KMK008 Vattenkemi

MÅL
Kursen ska ge en grundläggande kunskap om sötvattens geokemiska sammansättning och de processer som reglerar sammansättningen.

INNEHÅLL
Introduktion: Definition av begreppet miljögeokemi. Miljögeokemins historia. Genomgång av uppläggningen på miljögeokemikurserna. Vattnets exogena kretslopp: Vattens egenskaper. Vattens ursprung. Fördelningen och flödet av vatten på jorden. Alkalinitet-karbonatsystemet-pH och redoxprocesser i naturliga vatten: pH-buffertar i naturliga vatten. Aciditets och alkalinitets begreppen. Karbonatsystemet. Organiska processers inverkan på pH. Redoxbuffertar i söt- och saltvatten. Redoxelement i naturliga vatten. Regnvattengeokemi: Kemiska sammansättningen på regn och snö. Elementens ursprung i regnvatten. Kemiska sammansättningens variation med tiden, "wash-out" och "rain-out" begreppen. Bildning av aerosoler. Surt regn, naturliga geokemiska processer och mänsklig påverkan. Oxidation av reducerade gaser. Vittringsprocesser och sammansättningen på grund- och flodvatten: Jordmånsbildning. Kemisk vittring. Bildningen av organiska syror. Vittringsprocesser i morän. Bildningen av lermineral. Sammansättningen på grundvatten och den kemiska förändringen av regnvatten i de översta jordlagren, speciellt i moränmark. Geokemiska modeller för grundvattensammansättning. Lösta och suspenderade fasens geokemiska sammansättning i flodvatten. Kemiska klassificeringen av floder. Geokemiska processer i sjöar: Fysikaliska och biologiska processer i sjöar och hur de påverkar vattenkvalitˇn. Geokemiska sammansättningen på löst och suspenderad fas i sjöar. Porvattengeokemi och utbytet mellan sediment och vatten. Försurade sjöar. Tungmetallomsättning i sjöar.

UNDERVISNING
Undervisningen ges i form av föreläsningar och lektioner.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg anordnas efter läsperiodens slut. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Regler för tentamen".
KURSENS BETYGSKALA: U, 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Tentamen                                                    	  4.0	Poäng

LITTERATUR
Ingri J.: Geochemistry of Freshwater. Kompendium Luleå 1993. Alternativt Ingri J.: Sötvattengeokemi. Kompendium Luleå 1995.

ÖVRIGT
Påbyggnadskurs SBL024, SBL025

Last modified: 97-09-25
Further information:
Tillbaka till institutions meny