Svenska Studiehandboken kurser
Material- och produktionsteknik
MPB019 MoPS - Molekyler, pressar och sånt... 4.0 Poäng
THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH
Program/Tidsperiod
Ö1, M1 / Lp II
SPRÅK: Svenska
EXAMINATOR
Ulla Öhman Univ lekt
FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen för material- och produktionsteknik 1997-02-12 att gälla från H97.
FÖRKUNSKAPSKRAV
Allmän behörighet
MÅL
Kursens mål är att ge teknologen en inblick i ämnesområdet material- och produktionsteknik samt en fördjupning inom ett delområde.
Kursen skall ge träning i projektarbete i grupp, rapportskrivning och muntlig framställning. Projektet är upplagd för problembaserad inlärning (PBI).
INNEHÅLL
I kursen få teknologen i projektform följa tillverkningskedjan från molekyl till detalj och åter till molekyl. I tillverkningskedjan måste man veta hur man tillverkar materialet, som i denna kurs kan vara keram, plast eller metall. För att tillverka detaljen måste man känna till de olika materialens egenskaper, lämpliga tillverkningsmetoder, produktionssystem inkl ekonomi samt hur detaljen senare skall återvinnas.
För att få en inblick i de olika delarna i tillverkningskedjan ges populärvetenskapliga föreläsningar samt vissa fördjupningar i materialteknik, polymerteknik, bearbetningsteknik samt i produktionsteknik.
För att teknologerna effektivt skall kunna jobba i projekt kommer föreläsningar att ges i projektplanering, projektgenomförande samt presentationsteknik, såväl muntlig som skriftlig.
UNDERVISNING
Undervisningen utgörs av föreläsningar varvat med handledda övningar. Inom projektet varvas eget arbete med teorigenomgångar med handledare. I kursen ingår också obligatoriska studiebesök och seminarier.
EXAMINATION
Skriftlig och muntlig redovisning av projektuppgiften. Obligatorisk närvaro på vissa föreläsningar, redovisningar, seminarier samt studiebesök.
KURSENS BETYGSKALA: U, G
MOMENT/PROV
Studiebesök, seminarier 0.8 Poäng
Projekt 3.2 Poäng
LITTERATUR
Kompendium i projektarbete. Övrig litteratur väljs i anslutning till projekt.
ÖVRIGT
Last modified: 97-09-25
Tillbaka till institutions meny