Svenska Studiehandboken kurser
Institutionen i Skellefteå
IST015 Från skog till färdig produkt 4.0 Poäng
THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH
Program/Tidsperiod
M åk1 / Lp II, val
SPRÅK: Svenska
EXAMINATOR
Olof Broman Univ adj
FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av institutionen i Skellefteå 1995-08-16 att gälla från H95
FÖRKUNSKAPSKRAV
Allmän behörighet.
MÅL
Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om tillverkningskedjan från skog till färdig träprodukt.
INNEHÅLL
Skogen Skogstillgångar globalt och nationellt samt om skogarnas betydelse för ekologi och som råvarukälla. Skogens kretslopp och skötsel.
Träets uppbyggnad Trädets, vedens och cellernas uppbyggnad. Virkesfel, skador uppkomna genom svampangrepp och insekter.Träslagsidentifiering.
Träets egenskaper Träets fukttekniska, mekaniska, elektriska, akustiska och värmetekniska egenskaper.
Träbearbetningsteknik Spånskärande bearbetning: sågning, hyvling, fräsning, klyvning. Spånfribearbetning: laser och vattenstrålar. Bearbetningsverktyg
Sågverksteknologi. Sågverkens materialflöde. Sågutbyte och den sågade varans tekniska kvalitet. Sönderdelning. Sågverkens biprodukter. Försäljning av sågat virke. Sågverkens arbetsmiljö. Hyvleriteknik, fingerskarvning, färdigkapning.
Snickeriteknik takstolstillverkning och komponenttillverkning. Produktions-administrativa styrprinciper. Produktion mot lager och kundorder. Planeringsmetoder. Uppbyggnad av MPS-system.
Kemisk träförädling Impregnering, dimensionsstabilisering, hårdgörning, ytbehandling och limning.
Design av träprodukter Kända formgivare och deras berömda produkter. Införande av nya produkter och deras produktion.
UNDERVISNING
Undervisningen består av lektioner med teorigenomgångar, studiebesök och obligatoriska inlämningsuppgifter.
EXAMINATION
Deltagande i studiebesök och inlämningsuppgifter är obligatoriskt.
KURSENS BETYGSKALA: U G
MOMENT/PROV
Inlämningsuppgift 2.8 Poäng
Studiebesök 1.2 Poäng
LITTERATUR
Kopierat material från institutionen i Skellefteå.
ÖVRIGT
Last modified: 97-09-25
Tillbaka till institutions meny