Svenska Studiehandboken kurser

Väg- och vattenbyggnad

ABS008 Konstruktionslära II 4.0 Poäng

THIS PAGE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Program/Tidsperiod

V3 / Lp I

SPRÅK: Engelska/Svenska

EXAMINATOR
Ove Lagerqvist Univ lekt

FASTSTÄLLD
Kursplanen är fastställd av Institutionen för Väg- och Vattenbyggnad

FÖRKUNSKAPSKRAV
ABB006, ABB007 samt ABS006 (Byggnadsmekanikens grunder I och II samt Konstruktionslära del I).

MÅL
Kursens mål är att ge grundläggande kunskaper om utformning och dimensionering av stålkonstruktioner och betongplattor för hus och hallbyggnader. Efter genomgången kurs del II skall studenten klara av att dimensionera vanliga konstruktionselement som stålbalkar, stålpelare, skruv- och svetsförband samt betongplattor. Konstruktionslära del I och II har som övergripande mål att ge kunskaper i att kunna utnyttja stålets, betongens samt träets möjligheter som konstruktionsmaterial i bärande konstruktioner.

INNEHÅLL
Stålkonstruktioner (75%): Att bygga i stål: Utformning av stålstommar för hus och enplanshallar. Exempel på olika stomsystem. Material och produktstandarder. Boverkets konstruktionsregler och handböckerna BKR och BSK 94. Tryckta och dragna stänger: Dimensionering av stänger utsatta för dragkrafter med hänsyn till flytning och materialbrott. Dimensionering av tryckta stänger med hänsyn till instabilitetsproblem (böjknäckning). Böjbelastade balkar: Dimensionering av böjbelastade balkar. Beteende i elastiskt respektive plastiskt stadium, maximal bärförmåga och deformationsförmåga, s k rotationskapacitet. Lokala instabilitetsfenomen såsom buckling och definition av tvärsnittsklasser. Bärförmåga för moment och tvärkraft samt kombination av dessa. Gränslastteori: Definition av gränslasten. Flytledsteori för analys av balkar. Svets- och skruvförband. Svetsning och svetsmetoder. Fogutformning och svetsbeteckningar. Dimensionering av svetsförband (statiska laster). Skruvförband, produktinformation, utformning och dimensionering. Betongkonstruktioner (25%): Förståelse för hur plattor av betong ( t ex till bostadshus och kontor) fungerar vid belastning. Beräkning av moment och krafter. Dimensionering av erforderlig tjocklek, armering och beräkning av lastkapacitet med hjälp av olika analysmetoder, brottlinjeteori, strimlemetod samt tabellmetod. Framtagning av armeringsritning. KONSTRUKTIONSUPPGIFTER Stålkonstruktioner: Uppgiften är att konstruera en stomme till en enplans hallbyggnad. Den genomförs i grupper om två studenter. Pelare, takbalkar och stabiliserande förband skall dimensioneras liksom erforderliga skruv- och svetsförband. Konstruktionsuppgiften redovisas med beräkningar och ritningar. Betongplattor: Uppgiften består i att dimensionera en betongplatta med de i kursen genomgångna dimensioneringsmetoderna samt att redovisa en armeringsritning. Resultat jämförs med datorberäkningar. LABORATIONER Betongplattor: Studenterna skall tillverka en armerad betongplatta. Plattan belastas sedan till brott och resultatet jämförs med teorin.

UNDERVISNING
Undervisningen består av föreläsningar, räkneövningar och laborationer. Deltagande i laborationer är obligatoriskt.

EXAMINATION
Skriftlig tentamen med differentierade betyg. Rättning av tentamen enligt alternativ A i "Regler för tentamen". För godkänt slutbetyg fordras dessutom godkända konstruktionsuppgifter och laborationer.
KURSENS BETYGSKALA: 3, 4, 5

MOMENT/PROV

Konstruktionsuppgift                                        	  0.5	Poäng
Laboration                                                  	  0.5	Poäng
Tentamen                                                    	  3.0	Poäng

LITTERATUR
Stålkonstruktioner: Boverkets handbok för StålKonstruktioner, BSK 94, Stockholm 1993. Lärobok i Stålbyggnad, publikation 130, juni 1993, Stålbyggnadsinstitutet. Räkneexempel Stål, Skrift 88:04, Avd för Stålbyggnad, LuTH. Utdrag ur normer, laborationsanvisningar m m. Betongplattor: Olofsson T., Betongplattor, teori och dimensioneringsmetoder, Skrift 96:08, Avd för Konstruktionsteknik, LTU. Betonghandbok. Konstruktion, Svensk byggtjänst. 1991 (rekommenderad litteratur).

ÖVRIGT
Kursmaterial på svenska.

Last modified: 97-06-05by Jan Lindberg
Further information: Ove Lagerqvist
Tillbaka till institutions meny