"Rapportskrivning" | Innehållsförteckning | Luleå tekniska universitet | Luleå universitetsbibliotek


2. Rapportens struktur

En rapport bör innehålla följande delar:

  • Titel
  • Sammanfattning
  • (Förord)
  • (Innehållsförteckning)
  • Inledning
  • Metod/Resultat/Analys
  • Diskussion/Slutsatser
  • Referenser
  • (Bilagor)
I listan ovan är förord, innehållsförteckning och bilagor satta inom parentes därför att dessa kan utelämnas om rapporten är kort. Med kort menas mindre än cirka 10 sidor.
Varje del i rapporten har sitt speciella syfte och funktion och nedan ges en närmare beskrivning:
  1. Titeln.
    På en titel kan man ställa höga krav. Titeln skall vara klar och beskrivande och fungera som en miniatyrsammanfattning av arbetet. Läsaren skall förstå vad rapporten handlar om genom att läsa titeln. Trots det måste titeln vara kort, 4-12 ord, och får inte innehålla några formler, förkortningar eller speciella symboler. En bra titel är en titel som med minsta möjliga antal ord korrekt beskriver innehållet i rapporten. Det kan i bland vara praktiskt att ha en titel och en undertitel.

    Titeln placeras lämpligen på ett titelsida. På titelsidan skall också författare, universitet, institution och tidpunkt för publiceringen finnas. Titelsidan kan också innehålla en figur för att locka läsaren att läsa rapporten. Figurens innehåll måste naturligtvis vara kopplat till arbetet som beskrivs i rapporten.

  2. Sammanfattning.
    Sammanfattningen är fristående från rapporten i övrigt. Man skall kunna läsa sammanfattningen utan att ha läst rapporten, och tvärtom. I sammanfattningen skall det finnas en kort beskrivning av problem, metod och resultat. Den skall vara komplett, objektiv och lätt att förstå. Sammanfattningen skall sammanfatta arbetet och någon extra information, som inte finns i rapporten, får inte skrivas in i sammanfattningen. Sammanfattningen skall vara kort och bör maximalt innehålla 150-200 ord.

    Sammanfattningen skall enbart bestå av text och siffror. Den får inte innehålla tabeller, figurer eller ekvationer. Den får heller inte innehålla några referenser till andra referenser eller till tabeller, ekvationer eller figurer som finns i rapporten.

    Sammanfattningen bör besvara följande frågor:

    • vad handlade arbetet om ?
    • vad var syftet med arbetet ?
    • vilken/vilka metoder användes ?
    • vilka slutsatser drogs ?
    Sammanfattningen skall dessutom göra läsaren intresserad av att läsa vidare i rapporten.

  3. Förord
    Förordet används för att tala om varför rapporten kommit till samt var den är skriven. Man kan också tacka personer som hjälpt till med arbete eller pengar. Förordet skall vara kort och det brukar undertecknas med författarnas namn, datum och ort. Förordet brukar ges en egen sida i rapporten. Ett förord är inte något nödvändigt utan kan i flera fall utelämnas.

  4. Innehållsförteckning.
    Innehållsförteckningen gör det lätt för läsaren att hitta i rapporten. Innehållsförteckningen kan utformas på många olika sätt.
    Exempel:
    1. Kaffet, en dryck med anor 9 1.1 Kaffets historia 10 1.2 Kaffebönans form, en lektion i topologi 22
    2. Brygg, kok eller annan metod 128 2.1 Brygg 129 2.2 Kok 134
    Osv....

    Referenser 234 Bilagor 240 Bilaga 1. Standardmått för olika Melittafilter 241 Bilaga 2. Beräkningar för dimensionering av bryggtratt 246

    Titelsidan skall inte sidnumreras. De sidor som får ett sidnummer men där numret inte skrivs ut på respektive sida är, sammanfattningen, förordet och innehållsförteckningen. Sammanfattningen och förordet nämns ej heller i innehållsförteckningen. Man kan utforma innehållsförteckningen på många sätt och för en närmare beskrivning av layouten hänvisas till Miles (1987) .

  5. Inledning.
    Inledningens syfte är att introducera läsaren till problemställningen och ge bakgrunden till problemet. Inledningen är mycket viktig för det är här som läsaren skall ledas in i hur författaren tänkt. Hela avsnittet bör skrivas så att läsaren logiskt och motiverat leds fram till den problemställning som rapporten behandlar. I inledningen skall det finnas en översikt över närliggande tidigare arbeten inom ämnet. Även här gäller att göra läsaren intresserad så att hon/han läser vidare i rapporten. Slutklämmen i inledningen bör göras så att det blir en mjuk övergång från Inledning till Metod och Resultat.

  6. Metod och Resultat.
    Det här kommer att vara den största delen av rapporten. Här beskrivs metoden och resultaten och ofta är det lämpligt att dela upp texten i ett antal underrubriker. Beskrivningen skall varsamt lotsa läsaren genom materialet. Materialet måste presenteras i en logisk ordning --- vilket inte behöver vara den ordning i vilken försöket/arbetet har utförts.

    Definiera matematiska modeller så att andra ingenjörer och forskare kan förstå vad du gjort. Alla antaganden och förenklingar måste anges och motiveras. Alla försöksuppställningar beskrivs på ett sådant sätt att andra kan upprepa samma försök och verifiera dina resultat.

    Resultaten beskrivs rakt på sak och på ett neutralt sätt. Kommer resultaten i tabell- eller figurform så måste författaren kortfattat berätta vad man ser i figurerna/tabellerna. Diskutera osäkerheter.

  7. Diskussion och Slutsatser.
    Här diskuteras resultaten utifrån ett vidare perspektiv. Här sker också jämförelser mellan föreliggande arbete och tidigare arbeten. Det kan påpekas att avsnittet inte skall upprepa vad som tidigare skrivits i resultaten. Här kan även idéer till fortsatt arbete diskuteras.

  8. Referenser.
    I denna del anges de källor du använt i ditt arbete. Ange bara de viktigaste och alla referenser i listan måste vara refererade till i texten. I referenslistan får det inte förekomma någon referens som är "allmänt bra att ha" utan endast de referenser som författaren själv använt.

  9. Bilagor.
    Du kan utgå ifrån att de flesta läsare inte kommer att läsa bilagorna. Man skall alltså inte behöva läsa bilagorna för att förstå rapporten. Bilagorna finns där för att förse den specialintresserade läsaren med detaljer i ditt försök. Bilagor skrivs endast om du anser att de behövs för att få en djupare förståelse av rapporten. I de flesta fall behövs inga bilagor utan alla figurer, tabeller och grafer läggs i själva rapporten. Viktiga resultat får inte förpassas till bilagor.

    I bilagorna lägger man långa härledningar, långa beräkningar, detaljerade mätresultat och långa tabeller. Här kan man också lägga beskrivningar av datorprogram och detaljer i beskrivningen av mät- eller experimentutrustningen.

Tolka nu inte ovanstående disposition som att det måste se ut så i alla lägen. Rubrikerna på rapportens delar kan vara annorlunda och en viss variation i dispositionen tillåts, se exemplet nedan.


Föregående sida Nästa sida